• Milyen gyakran kell átvizsgáltatnom az autómat?

  A kezelési kézikönyv tartalmazza a gépkocsi szervizintervallumaival kapcsolatos információkat.

 • Mi a teendőm az átvizsgálások közti időszakban?

  Ellenőrizze rendszeresen: a motorolaj szintjét; az ablaktörlőlapátok gumiját és a szélvédőmosó-folyadék szintjét; a hűtőfolyadék szintjét és a fagyálló folyadék koncentrációját; a kormányszervó folyadékszintjét; kéthetente a gumiabroncsok nyomását; a gumiabroncsok épségét; rendszeresen a világítás működését.

 • Milyen a helyes keréknyomás?

  Autójának keréknyomása számos tényezőtől függhet, például a gumiabroncs méretétől vagy a jármű terhelésétől. A helyes adatokat megtalálja a kezelési kézikönyvben.

 • Miért fontos az autó izzójának ellenőrzése?

  A járművek több, mint felén súlyos hibák figyelhetőek meg a világítási rendszerben. Gyakori probléma a fényszórók és a ködlámpák hibás beállítása, és a névtelen gyártóktól származó izzók.

 • Hogyan ellenőrizhető az izzók és a világítás?

  Hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni járműveink fény- és jelzőrendszerét. Ha szeretne biztosra menni, rendszeresen ellezőrizze a listán szereplő tételeket: Fényszórók és oldalsó lámpák; Ködlámpák elől és hátul; Féklámpák; Jelző- / vészvillogók elől és hátul; Tolatólámpa; Rendszám világítása.

 • Miért kérje a szakember segítségét az izzócserénél?

  Egyrészt meglehetősen nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen típusú izzóra van szükség. Ha meg is találtuk a megfelelő, akkor könnyen megsérülhet a behelyezés során: olykor a megérintése is elegendő ahhoz, hogy eltörjön. Emellett kis hely áll rendelkezésre, így sok türelem és ügyesség kell, hogy a helyére kerüljön. Mindettől megkímélheti magát, ha a Petrányi Autó Centrum szakembereihez fordul, hogy végezzék el az izzócserét.

 • Miért éri meg a rendszeres akkumulátor állapotellenőrzés?

  Az akkumulátor lemerülése olyan helyzet, amelyet a legtöbbünk szeretne elkerülni. Ehhez mindössze csak annyit kell tennie, hogy felkeresi a Petrányi Autó Centrumot, és időközönként ellenőrizteti az autó akkumulátorát. Ez különösen ajánlott a hideg tél előtt és után, mivel a hideg időjárás káros hatással van az akkumulátorok működésére.

 • Mit tartalmaz az akkumulátor állapotellenőrzés?

  Az ellenőrzés az akkumulátor fizikai állapotának vizuális felmérésével kezdődik. A sérülés, korrodálódás nyilvánvalóan komoly problémára utal, azt jelentheti, hogy a tápkábelek nem működnek megfelelően. Ebben az esetben a legjobb döntés az akkumulátor cseréje. A következő lépés annak ellenőrzése, hogy az akkumulátor feszültsége elég magas-e az autó beindításához. Legalább 75% -os kapacitás az elfogadható, de azt is fontos ellenőrizni, hogy az akkumulátor képes-e valóban megbirkózni a rá nehezedő terheléssel. A speciális műhelyberendezésekkel szakemebereink ezt nagyon megbízhatóan tudják mérni.

 • Mitől károsodhat az akkumulátor?

  Az idő előrehaladtával az akkumulátorok romlanak, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elkerülhetetlenül veszítenek hatékonyságukból. Ez az öregedési folyamat azonban jelentősen felgyorsulhat, ha az akkumulátort gyakran hagyják lemerülni, így kerülendőek az elektromos eszközök, mint pl. rádió, használata, miközben az autó nem jár. A hőmérséklet az akkumulátor lemerülésének másik fő tényezője: télen egy hideg időben kint parkoló autó annyi feszültséget veszíthet, hogy egyszerűen nem indul el.

 • Mit ellenőriznek egy klímaszerviz során?

  Szakképzett szerelőink nemcsak az autó hűtővizének újratöltését hajtják végre, hanem számos teszttel ellenőrzik a rendszer működését, és elvégzik a szükséges tisztítást. Fontos a szűrő cseréje is, mert ez vonja ki a nedvességet a cirkuláló hűtőközegből, valamint kiszűri a levegőben található apró porszemcséket, polleneket.

 • Mikor kell elvégezni a műszaki vizsgát?

  Személyautó műszaki vizsgára akkor van szükség, ha új tulajdonossá válik és szeretné a járművét forgalomba hozni vagy ha a meglévő autója műszakija jár le, illetve járt le. Az új autók frissen forgalomba helyezve 4 évig használhatók érvényes műszaki vizsgával, ez idő letelte után 2 évente kell ezt megújítani.

 • Mennyire szigorú a vizsga?

  Az autónk karbantartása egy rendszeres feladat, melyet természetesnek kell vennünk és a szükséges időközönként be kell iktatni. Ám fontos, hogy nem kell, hogy ez az egyszerű rutin mázsás teherként nehezedjen ránk: a megfelelő információk birtokában semmi ok az aggodalomra.

 • Miket kell a műszaki vizsga előtt ellenőriztetni?

  Azokat a dolgokat érdemes áttekinteni a vizsga előtt, amelyek a vizsga során is ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés, majd a vizsga során kívülről és belülről is alaposan átvizsgálják az autót. Ezen felül fék-futómű mérés és környezetvédelmi mérés is történik a műszaki vizsgáztatás szabályai és követelményei szerint.

 • Mi történik, ha lejárt lejárt forgalmival közlekedek?

  Útvonalengedély nélkül sajnos pénzbírsággal kell kalkulálnia a vezetőnek, melynek összege attól függ, hogy mennyi ideje járt le a műszaki vizsga. Akkor, ha már több, mint egy éve érvénytelen a műszaki vizsgája autójának, akkor nemcsak helyszíni bírságot, hanem ezen felül extra bírságot is kell fizetnie, melynek összege 30.000 forint a helyszínen és pluszban pedig 60.000 forint. Ha túl van fél éven a lejárat szempontjából, akkor 25.000 forintos helyszíni és 50.000 forintos extra bírsággal számolhat. Ha negyedév és fél év közt van a lejáratot illetően, akkor 20.000 + 40.000 forint összeg eshet ki a zsebéből igazoltatáskor. 3 hónapon belül lejárt műszaki vizsgával kiemelt közlekedési szabálysértést követünk el, ez esetben a bírság mértéke és ára egyedi, az igazoltató rendőr döntése a pontos összeg.

 • Hogyan vihetjük műszaki vizsgára az autót lejárt forgalmival?

  Lejárt műszaki vizsga esetén úgynevezett útvonalengedélyre van szükség. Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy büntetlenül eljuthasson az autó tulajdonosa a műszaki vizsgára. Az igazolás okmányirodában váltható ki, melynek költsége 3.500 forint és csak a gépjármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja kérvényezheti. Az igazoláshoz szükséges magunkkal vinni az eredeti forgalmi engedélyt, valamint a kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvényt. Ebben az esetben rendőri igazoltatás esetén nem kaphat bírságot.

 • Elfogadja a biztosító a már lejárt okmányokat?

  Ha balesetet okoz vagy szenved el úgy, hogy lejárt a műszaki vizsgája, sajnos a zéró tolerancia lép érvénybe. Hiába fizetett szabályszerűen a biztosítónak, abban az esetben, ha a műszaki vizsga akárcsak egy napja is nem érvényes, a biztosítás nem érvényes és nem fizet a biztosítója.

 • Mi szükséges a személyautók műszaki vizsgájához?

  Ezeket a dokumentumokat kell magunkkal vinnünk a vizsgára: forgalmi engedély;  személyi igazolvány; kötelező biztosítás befizetését igazoló szelvény;  ha nem a saját jármű kerül vizsgáztatásra, akkor két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazásra is szükség lesz.

 • Mi a teendő sikertelen műszaki vizsga esetén?

  A hibákat azok mértéke alapján kis, komoly és veszélyes címkékkel kell ellátni. A veszélyes hiba minősül sikertelen műszaki vizsgának, azaz bukásnak. A kis hibák esetén nincs új vizsga, csak javítási kötelezettség. Komoly hiba esetén 2 hónapon belül újbóli vizsgát kell tennünk. A veszélyes kategória a valóban sikertelen műszaki vizsga, ez esetben érvényteleníttetni kell a forgalmi engedélyt, mert akár közvetlen életveszélyt okozó hibáról is szó lehet.