• Mit jelent az ABS?

  A blokkolásgátló rendszer olyan technológia, amely megakadályozza az autó csúszását fékezéskor. Ha egy érzékelő észleli, hogy egy adott kerék csúszik, mert túl nagy féknyomást alkalmaztak, az ABS a másodperc töredékére kiiktatja a fékezést, ami megállítja a csúszást, és visszaállítja a jármű kormányozhatóságát.

 • Mit jelent a TCS?

  A kipörgésgátló rendszer a fékezés helyett a gyorsulás miatti tapadásvesztéssel foglalkozik. Ha túl gyorsan halad, és a kerekek megcsúsznak, a TCS csökkentheti az üzemanyagellátást és a motor nyomatékát, vagy lassíthatja a csúszó kereket a biztonságos közlekedés érdekében.

 • Mit jelent az ESP?

  Az elektronikus stabilitási program egy fejlett technológia, amely az ABS, a TCS és a motorvezérlés segítségével biztosítja a biztonságos és kényelmes utazást. Érzékeli a felületi viszonyokhoz képest túl szélsőséges kormánymozdulatokat, és korrekciós intézkedésekkel lép közbe, mielőtt a gépjármű megcsúszna.

 • Miért fontos a biztonsági rendszerek karbantartása?

  A veszélyes közúti helyzetekbe való beavatkozás teljes folyamatát számítógép vezérli. A kormányban és az erőátviteli rendszerekben található érzékelők információt továbbítanak az aktuális helyzetről, amik alapján egy algoritmus szinte azonnal meghatározza a legjobb döntést: parancsokat küld a fékeknek, a motornak és más alkatrészeknek.

 • Mikor szükséges a biztonsági rendszerek diagnosztizálása?

  A biztonsági rendszerek meghibásodására utaló legfontosabb jel, hogy a műszerfalon figyelmeztető lámpa világít. Gépkocsitól függően előfordulhat, hogy az ESP beavatkozásakor egy lámpa kigyullad a veszély elhárításáig, de ez csak rövid ideig áll fenn. Ha a lámpa hosszú ideig világít, vagy ha más, az autó biztonsági funkcióival kapcsolatos rendellenes jelzés látható, keresse a Petrányi Autó Centrum márkafüggetlen szervizét.