Petrányi Autó Centrum belső tere

Egy új telephely

Az eddigi legsokoldalúbb tevékenységi körrel

2021-ben nyitotta meg kapuit Kőbányán, a Mázsa-téren a Petrányi Autó Kft. legújabb, egyben legsokoldalúbb tevékenységi körrel büszkélkedő telephelye – ez a Petrányi Autó Centrum. Az épület megléte a környéket ismerőknek nem újdonság – hiszen sok évvel ezelőtt már működött itt autókereskedés, idővel azonban annak a megszűnésével fokozatosan „rozsdaövezet” jellegűvé vált.

Elmosódott személyautó a kereskedésben

A jövő útján

A Petrányi Autó Centrum megnyitása egy stratégiai döntés: a Mázsa-téri telephely célja a még szélesebb, a budapesti és agglomerációs autós közösséget márkafüggetlen szerviz-és karosszéria-szolgáltatásokkal is ellátó központ szerepének betöltése.

Történetünk

Ahol és ahogy kezdődött

  • Kezdetek

    Petrányi István és Piroska Budapest 10. kerületében, a Kerepesi-úton nyitották meg autóalkatrész kereskedésüket 1973-ban, és rövid időn belül fontos szereplőjévé váltak az akkor a hiánygazdasággal küzdő autós világnak. Vállalkozó szellemük megalapozta a hírnevüket.

  • A rendszerváltás szele

    „Amikor megéreztük a rendszerváltás szelét, elkezdtünk informálódni, hogy keleti autóalkatrészekről mire lehet váltani” – emlékszik vissza István a nyugati autók megjelenésének időszakára. 1991-ben használt autókat kezdtek forgalmazni, és belevágtak egy autóalkatrész-áruház építésébe.

  • Ford márkakereskedés

    1992-ben egy balatoni nyaralás után megálltak a Ford székesfehérvári gyáránál. Felvetették, hogy forgalmaznának Fordokat. Nem sokkal később alá is írták a szerződést, és szalonná alakították át a készülő áruházat. Ennek már 30 éve – és a Petrányi család azóta is a hazai autós szcéna meghatározó szereplője.

Sikeres generációváltás

A növekedés folytatódott

Piroska és István fia, Zoltán nem meglepő módon belenőtt ebbe a világba, és a megfelelő gazdasági és menedzsment képzések megszerzése mellett hamar bevonódott a folyamatos növekedést produkáló Petrányi Autó Kft. napi munkájába és fokozatosan a vezetésébe is. Petrányi Zoltán, a vállalat második generációs tulajdonosává vált, aki tovább építette, és fokozatosan vállalatcsoporttá kezdte fejleszteni a vállalkozást.

Az időközben több válságot is megélő autóipar rendre új kihívásokkal szembesítette a családot, de Zoltán segítségével, ügyes navigálással és sikeres üzleti döntésekkel a növekedés folytatódott. Ennek során Zoltáné lett fokozatosan a „kapitányi” szerep az üzleti döntések tengerén, miközben egy ikonikus hazai sportág tapasztalatai erősítették a sikereket: "Európa legnagyobb tókerülő vitorlás versenyén, a Kékszalagon 2019-ben abszolút első helyen végeztünk a csapatommal, ahol kormányosként álltam a rajthoz. A siker mögött az a menedzsment-szemlélet állt, amit az üzleti életben is folytatok: vezetőként fontosnak tartom, hogy olyan szakemberek vegyenek körül, akik munkájukban kimagasló teljesítményt nyújtanak. Bár mindannyiunknak más az erőssége, éppen ebben rejlik az erőnk, tudásunkat, szakértelmünket egy közös célért tudjuk egyesíteni."

Petrányi Zoltán áll egy Petrányi Autó márkakereskedésben